Трактор Yanmar 3-цилиндров 3TNM80F дизел

Ние за първи път от известно време седалка зад волана на новите „червени“ трактори Yanmar по време на тяхното изстрелване Tractour продукт. В нашия тест юни на 221, а 2 серия трактор с 21 HP, ние се отбележи, че от слушане на клиенти и изтриване на определени функции чувства най-добре ненужно, един цял нов баланс между производителност спрямо ценовата конкурентоспособност бе превърната. На 3 серия 24 HP се основава на този баланс.
Започвайки с Yanmar 3-цилиндров 3TNM80F дизел измествайки 77,2 кубически инча и с помощта индиректно впръскване, с водно охлаждане агрегат на доставя 23.9 брутна и 18.1 мощност излитане (ВОМ) конски сили при 3200 RPM пакети. Въртящият момент е особено впечатляващи, с рейтинг от 45,7 фута кг. EPA Final Tier 4 (FT4) съответствие с емисиите идва чрез модерни технологии и не се налага използването на сложни и скъпи филтрация за твърди частици (DPF).

Изход от двигателя се изпраща на същия основен хидростатично предаване използва в 221, но с допълнителен набор предавка. Предна и задна посока и скорост се контролира от интуитивен, ергономичен споразумение за рамо до рамо на педала, който предлага добре модулиран контрол над MPH напред 0-5.9 и 0-4.1 MPH обратното (ниско) и 0-12.3 MPH напред и 0- 8.5 MPH обратна (висока) скорост диапазон.

Хидравлика са през една отворена система център с двойни помпи, които се вливат 4.3 GPM за изпълнение на нуждите и 3.7 GPM на изискванията сервоуправление (8.0 GPM общо). И докато това е една и съща сума на хидравлично поток намерени на 221, системата 324 работи на 538 пси-висок (2429 vs. 1891), давайки три точка теглича (3PH) товароподемност от 1209 кг. 24 „зад лифт точка. Това е 549 кг. повече повдигане способност в същата точка, отколкото на 221. Вярно контрола на позиция също е стандарт, така че операторът може да се върне на изпълнение на една и съща избираем време височина след време.

Както по 221, 324 разполага тежкотоварни рамка, хвърли предаване желязо и чугун на предната ос. Качи се на борда на 324 и на оператора, се третира с открита платформа с ергономично разположени цветни кодове контроли. Паркет е основно плоска като само една малка предаване гърбица тича по центъра и джойстика на товарача добре включен в полето калник конзола. Круиз контрол е опция, но воланът е в покой. RIO, опция за обратна косене, че по никакъв начин не гарантира, операторът ще изглежда зад преди заден ход, е стандартната тарифа. Дългогодишните читатели знаят нашата позиция по този проникване, но разбират в днешното съдебно-луд общество, RIO е тук, за да остане.